Články a informácie

Energetickí upíri

Čím to je, že nás niektorí ľudia dokážu tak unaviť, že by sme pred nimi najradšej ušli? Pritom mnohí z nich nám v podstate nič zlé neurobili, dokonca sa možno tvária, že nás majú radi. Možno sú to naši kolegovia, kamaráti alebo príbuzní. „Syndróm energetického upírstva nie je to isté ako pocity antipatie.

 „Niekto nám môže byť vo svojej podstate sympatický a napriek tomu nás komunikácia s ním unavuje.“ Prečo vlastne? V ezoterickej literatúre sa ako energetickí upíri označujú ľudia odpojení od prirodzeného zdroja vesmírnej energie, ktorá prúdi v živých organizmoch. A tak sa ju snažia inštinktívne „sať“ z druhých ľudí. Moderná psychológia charakterizuje tento fenomén veľmi podobne.

„Ako energetického upíra vnímame človeka, ktorý na uspokojenie svojich potrieb vyžaduje pozornosť okolia, lebo si ich sám nedokáže zabezpečiť, prípadne si od iných ľudí vynucuje nejakú aktivitu alebo prostriedky na ich zabezpečenie. Prejavy, akými sa navonok prejavuje, môžu byť rôzne. Tým, že upír upútava našu pozornosť, nás núti vydávať energiu, a preto nás unavuje.

Upírstvo ako porucha

Všetci energetickí upíri majú bez ohľadu na to, do akej kategórie patria, jedno spoločné - ich vnímanie je neprirodzene zúžené na ich vlastné potreby. Práve preto nedokážu vnímať pocity iných ľudí. To, že s nimi nie je niečo v poriadku si zvyčajne všimnú, až keď prídu o všetkých priateľov, lebo nikto s nimi nie je schopný vydržať. Čím to je, že sa uhol pohľadu týchto ľudí neprirodzene zúži len na ich ego? „Príčinou môžu byť geneticky dané povahové črty, ale aj vplyvy okolia a dodáva, že „negatívnu úlohu zohráva aj prílišná orientácia na výkon a seba presadzovanie. Tento model správania k nám preniká najmä zo Spojených štátov, kde je celá spoločnosť extrémne zameraná na jedinca a na uspokojovanie jeho potrieb“.

Ľudia sú často odmalička vedení k tomu, aby dbali predovšetkým o svoje záujmy bez ohľadu na to, aký bude mať ich správanie vplyv na ostatných. Keď sa tento postoj stretne s genetickou predispozíciou k depresiám alebo narcisizmu, nečudo, že sa z človeka stane energetický upír.